Nederlands

NederlandsDe Ashram | De Ashram in Bali

Buddha lotus

De ashram in Bali is uiterst eenvoudig begonnen, maar nu maken een groot aantal mensen uit verschillende landen, achtergronden en religies de reis erheen op zoek naar heling en een zinvol, gelukkig leven.

De ashram ligt op het platteland midden tussen de rijstvelden van Bali met hun klassieke schoonheid, op anderhalf uur rijden van Denpasar aan de oostkant van Bali, helemaal in harmonie met de natuur. Een ideale locatie voor de spirituele gemeenschap die hier woont, bestaande uit Ratu, zijn vrouw en een groep Balinezen die op alle mogelijke manieren helpen de ashram te laten functioneren. Ook westerse leerlingen voelen zich al sinds 1993 aangetrokken tot deze plek waar zo'n bijzondere innerlijke transformatie mogelijk is. Vaak blijven ze weken of maanden.

Shaking in TamanIedereen is welkom in Ratu's ashram en bij het shaken, ongeacht welke problemen je hebt, hoe hevig die zijn of hoe oud je bent. De energie is er voor iedereen - de enige voorwaarde is je toewijding aan je helende proces en je bereidheid doelgericht aan jezelf te werken. Het lachen, de onderlinge steun en liefde maken het mogelijk dat dit proces van transformatie echt een vrolijk gebeuren wordt. Voor een eerste bezoek is een minimum verblijf van vijf dagen verplicht zodat je diep contact kunt maken met het heilige vuur, de innerlijke bron van universele energie die ons heel kan maken op het lichamelijke, emotionele, mentale en spirituele vlak.

De Taman

Een belangrijke plek in de ashram is de Taman, wat centrum betekent. Het is een groot en indrukwekkend gebouw waar we met elkaar shaken en waar ceremonies en feestelijkheden plaatsvinden. We brengen een groot deel van de tijd in deze prachtige tempelhal door.
Ratu is meestal in de Taman tijdens de shake sessies. Met zijn aanwezigheid versterkt hij de energie, soms spreekt hij ons toe, altijd geeft hij ons steun, motivatie en inspiratie.

Dagindeling

7.00 - 9.00 uur: Ochtendshake - gevolgd door ontbijt
13.00 - 15.00 uur: Middagshake - gevolgd door lunch
19.00 - 21.00 uur: Avondshake - gevolgd door avondmaaltijd

Voorafgaand aan de ochtend- en avondshake is er een half uur meditatie bij de Shiva fontein als het weer het toelaat.
Iedereen wordt aangemoedigd om tussen de shakes actief te blijven en te helpen, bijvoorbeeld in de tuin of bij schoonmaakwerk.

De leefgemeenschap in de ashram

Ashram community

Een andere belangrijke plek van de ashram is de keuken en het restaurant, waar Ketut en Sukri, die al jaren Ratu's trouwe assistenten zijn, de scepter zwaaien. Samen met Nyoman en een paar van de oudere meisjes in de ashram zorgen zij voor onze maaltijden. Ze helpen ons ook met een brede glimlach en veel begrip door onze vele fysieke, emotionele en geestelijke schoonmaakprocessen heen. Goedmoedig plagen ze ons wel eens, wat vaak tot aanstekelijke lachbuien leidt die in de hele ashram te horen zijn - een uiting van blijdschap en geluk die de atmosfeer in de ashram kenmerkt en overal voelbaar is.

De ashram kinderen zijn een bron van trots en vreugde. Ze leren van jongs af aan om in een gemeenschap te leven en voor elkaar te zorgen. Ze spelen samen, gaan naar school, eten samen en slapen samen. Ze leren hun speelgoed met elkaar te delen en eerlijk met elkaar om te gaan.

Ze zijn altijd blij als er kinderen van westerse bezoekers komen en laten hen graag meedoen met hun spelletjes en activiteiten. Terwijl de ouders hun frustraties van zich afschudden in de taman, zijn de kinderen vrij om hun eigen individualiteit en creativiteit te ontwikkelen en uit te groeien tot verantwoordelijke volwassen mensen.Mount Agung - de heilige vulkaanMount Agung evening

Er zijn veel vulkanen op het eiland Bali. De belangrijkste is de heilige berg Gunung Agung, die soms ook de berg van Shiva wordt genoemd. Het is het spirituele hart van het eiland. De ashram ligt aan de voet van de uitlopers van Mount Agung.
Voor Ratu heeft deze berg een heilige betekenis, hij heeft er een diepe energetische band mee. Veel bezoekers van de ashram willen de vulkaan graag beklimmen, waarbij ze vaak diepgaande transformerende ervaringen hebben.

naar De Ashram