Nederlands

Nederlands Ratu Bagus en zijn werk | Sociale Projecten

Met alles wat Ratu in dit leven wil bewerkstelligen probeert hij het leven van mensen een positieve wending te geven.

Ziekenhuis

Op Bali staan de kosten voor een goede gezondheidszorg niet in verhouding tot het inkomen van de mensen, daarom heeft niet iedereen toegang tot zo'n basisvoorziening in het leven. Ratu wil een ziekenhuis bouwen waar mensen verpleegd worden door shakers die genoeg energie in zichzelf hebben opgebouwd dat ze daar vanuit positief mensen kunnen behandelen. Daardoor worden mensen fysiek en energetisch behandelt, kan het ziekteproces korter zijn en verlaten patienten eerder en blij het ziekenhuis.

'Koperasi'

Ratu with Lombok studentsVoor Ratu is onze spirituele groei het belangrijkste maar omdat hij zag dat veel van zijn Balinese leerlingen en ook een aantal uit het westen het financieel moeilijk hebben, ging hij meedoen met systemen die op de lange duur dit probleem kunnen oplossen.

De Koperasi is een initiatief in Indonesië dat door de regering gecertificeerd is. Er bestaan talloze van dergelijke coöperaties in het hele land. Ratu's Koperasi is door hemzelf opgezet en wordt door de Balinezen in de ashram geleid volgens de voorschriften van de regering, die er regelmatig controle op uitoefent. De oorspronkelijke Indonesische naam ervoor luidt "Giri Murti", wat vertaald kan worden als "Krachtige Cirkels". Het is een zichzelf besturend sociaal kapitaalfonds. Ratu's Koperasi heeft nu al veel leden. Het is in wezen een vorm van microkrediet die van groot belang is voor de Balinezen die met Ratu verbonden zijn. De Koperasi biedt Balinezen - ook zij die niet verbonden zijn met Ratu - een manier om kleine leningen te sluiten voor een eigen zaakje of juist voor hun gezin. Deze kan bijvoorbeeld "simpelweg" benut worden om een koe te kopen of voor een huwelijksinzegening of een crematieplechtigheid - vele Balinezen kunnen een crematie niet bekostigen. Een lening om een medaillon te kopen is ook mogelijk.

Het bestuur houdt regelmatig vergaderingen met de leden om te beslissen welke projecten gefinancierd worden en om problemen of discussiepunten te bespreken. De Koperasi wordt geleid door de leden zelf, volgens de regels van een lokale afdeling van de regering. Het is geen instelling die op winst uit is, alle eventuele winsten komen juist aan de eigen leden ten goede.

naar Ratu Bagus en zijn werk